Што е ниво на јаз? Кои сметки и групи на инструменти се применува на Exness Регулативата за ниво на празнина?

Што е ниво на јаз? Кои сметки и групи на инструменти се применува на Exness Регулативата за ниво на празнина?
Регулативата за ниво на празнина се користи за ограничување на пролизгувањето за нарачките што чекаат и се применува кога цената на вашата нерешена нарачка паѓа во ценовниот јаз поради нестабилност или други фактори.

Регулативата за ниво на празнина се применува на следниве типови сметки: Стандарден цент, стандарден, про, стандарден плус, необработен и нула сметки.

Што е ниво на јаз?

Нивото на празнина ја претставува разликата во пиповите помеѓу бараната цена на налогот што чека и првата пазарна цена по празнината.

Различни инструменти за тргување имаат различни вредности на ниво на јаз. (Погледнете ја табелата подолу за вредностите на ниво на празнина.)


Кога се применува Регулативата за ниво на јаз?

Регулативата за ниво на празнина се применува кога бараната цена наведена во вашата нарачка во тек е во рамките на празнината. Според оваа регулатива, ако разликата во пипови помеѓу првата пазарна цена (по празнината) и бараната цена на вашата нарачка е еднаква или надминува одреден број на пипови (Gap Level) за одреден инструмент, вашата нарачка ќе биде извршена по првата пазарна цена по јазот. Ако разликата е помала од нивото на празнина, вашата нарачка ќе се изврши по вашата барана цена.


На кои сметки и групи инструменти се применува Регулативата за ниво на празнина?


Регулативата за ниво на празнина се применува на следните инструменти:

  • сите валутни парови со суфикс -c (Стандардна Cent сметка)
  • сите валутни парови со суфикс -m (Стандардна сметка) вклучувајќи ги крипто, енергиите, акциите и индексите.
  • сите валутни парови без суфикс (Pro сметка, Raw Spread, Zero и Standard Plus) Крипто, енергии, акции и индекси.

Вредности на ниво на јаз за некои заеднички валутни парови:

Инструмент за тргување Ниво на празнина (во пипчиња)
AUDUSD 10
ЕУРУСД 8
GBPUSD 7
НЗДУСД 16
USDCAD 10
USDCHF 10
USDJPY 8
XAUUSD 3 намази**
BTCUSD 24

*Вредностите на ниво на празнина се предмет на промена. Промените влијаат на новите и постоечките нарачки во тек.

**Распространувањето се користи во моментот на извршување на нарачката. Ве молиме погледнете го Примерот 2 подолу.

Примери за регулација на ниво на јаз

Пример 1:

Поставувате нарачка Купи Стоп за EURUSD по цена 1,30560. Потоа, се појавува јаз во цената. Последната цена на барањето пред јазот беше 1,30550, а првата побарана цена веднаш по јазот беше 1,30620. За да ја одредите цената по која ќе се изврши вашата нарачка Купи Стоп, треба да ја пронајдете разликата во пипчињата помеѓу првата цена за барање по празнината и цената што ја наведовте во вашата нарачка:

(1,30620 - 1,30560) = 0,00060 = 6 пипки.

Сега, проверете ја табелата за да ја пронајдете вредноста на Gap Level за инструментот со кој тргувате - во овој случај EURUSD, што е 8 pips.

Од 6

Пример 2:

Замислете дека сте поставиле стоп загуба на нарачка Купи XAUUSD на 1817.635. Се појави јаз во цената и последната цена на понудата пред јазот беше 1817.730, а првата цена на понудата по јазот беше 1814.730. Цената за барање во овој момент е 1815.030.

Spread = (Ask Price - Bid Price) / Pip Size

= (1815.030 - 1814.730) / 0,01

= 30 пипчиња

Затоа, вредноста на нивото на јазот за XAUUSD во моментот ќе биде 3 x 30 = 90 pips

За да ја пронајдете цената по која ќе биде затворена вашата нарачка за купување, треба да ја проверите разликата во пипови помеѓу првата цена на понудата по празнината и цената што ја наведовте во вашата нарачка:

(1817,635 - 1814,730) / 0,01 = 290,5 пип.

Од 290,5 90, според Регулативата за ниво на празнина, вашата нарачка за купување ќе се изврши со стоп загуба од 1814,730.

Thank you for rating.
ОДГОВОРИ НА КОМЕНТАР Откажи го одговорот
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!
Остави коментар
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!